Érdemes beadatni az oltást a pandémia ideje alatt is? 

A WHO és a világ vezető egészségügyi szervezeteinek ajánlása szerint feltétlenül!

Minden eddiginél fontosabb a minél nagyobb átoltottság elérése. Miért? Mert az influenzás megbetegedés tünetei nagyon hasonlóak a COVID-éhoz (magas láz, köhögés, levertség), így a kettő közötti differenciáldiagnosztika szinte lehetetlen. Ha azonban valaki be van oltva influenza ellen, úgy az 70-90%-os biztonságot jelent a vírus ellen.

Tény, hogy az influenza vakcina nem hatásos a COVID ellen, de az egészségügyi ellátás és a diagnosztikai hálózat tehermentesítése miatt kiemelt jelentősége van. Egyébként Brazíliában készül egy 90 ezer ember bevonásával végzett tanulmány, mely szerint az influenza oltás valamely nem specifikus immunrendszeri kapacitásnöveléssel javíthatta koronavírusos betegség kimenetelét is, de ennek a kutatásnak a pontos kiértékelése még most zajlik.

Bár két különböző vírus családba tartozik az influenza és a COVID vírusa, mindkettő cseppfertőzéssel, közeli kontaktus és kontamináció útján terjed. Így az oltás mellett nagyon fontos a járványügyi intézkedések betartása: a maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres, szabályos, alapos kézmosás és kézfertőtlenítés. 

Érdekesség egyébként, hogy a déli féltekén, ahol elcsúsztatva most augusztus végén ért véget az idei influenza szezon, a COVID miatti járványügyi előírásoknak köszönhetően (maszkviselés, távolságtartás, gyakori fertőtlenítés) nagyságrendekkel kevesebb influenzás megbetegedést észleltek.