Otthoni ápolás esetén COVID-19 fertőzöttekre vonatkozó magatartási szabályok

Amennyire csak lehetséges, úgy a COVID-19 fertőzött személyt a többi, egy háztartásban élő személytől el kell különíteni, lehetőség szerint külön szobában. 

A karanténba helyezett személy kerülje a közös helyiségek (konyha, étkező) használatát, ha van rá lehetőség, használjon külön WC-t, fürdőszobát. Amennyiben ez nem megoldható, úgy a közös helyiségek használata során is viseljenek maszkot, utána szellőztessenek, fertőtlenítsenek. 

Fokozottan figyeljenek oda a személyi higiénés előírások betartására, gyakran végezzenek kézfertőtlenítést. 

A karantén ideje alatt használjanak külön étkészletet, egyéb használati eszközöket, melyet minden alkalommal külön mosnak el, fertőtlenítő hatású mosószerrel (hypo). A karanténba került személy ruhaneműit külön, magas hőfokon mossák ki, fertőtlenítő hatású mosószerrel. A karanténba helyezett személy háztartási hulladékát is külön kezeljék: külön, duplán lezárt szemeteszsákba kerüljön. 

Minden nap történjen fertőtlenítő takarítás, különösen a kilincseket, gombokat töröljék át fertőtlenítő hatású mosószerrel. 

Ha ételt, csomagot hoznak Önöknek azt úgy vegyék át, hogy a csomagot a küszöbön hagyják, ne legyen személyes találkozás, értelemszerűen ne fogadjanak vendéget. 

Amennyiben a megfigyelt személy kontaktjainál tünetek jelentkeznek (láz, köhögés, légszomj), úgy értesítsenek telefonon minket vagy ügyeleti időben az ügyeletes orvost!