Ki kerül karanténba?

Amennyiben a háziorvossal történt konzultáció során a tünetei alapján felmerül, hogy Ön COVID-19 fertőzött, de nincs szükség kórházi ápolásra, akkor önként vállalt karanténba kell volnulni addig, míg a PCR mintavételezésnek meg nem lesz az eredménye. Amennyiben az eredmény pozitív, azaz igazolódik a COVID-19 fertőzés, úgy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot és hatóságilag elrendelt karantén veszi kezdetét 10 napon keresztül.

Hatósági karanténba kerül akkor is, ha Ön igazolt COVID-19 beteggel került szoros kontaktusba*, vagy COVID-19 szempontjából nagy rizikójú országból utazik haza.

A külföldről való beutazást leszámítva a hatósági karantén 10 napját mindenképpen le kell tölteni, annak korábbi feloldására nincsen mód újabb PCR mintavételezéssel. Ennek megfelelően ha Ön igazolt COVID-19 fertőzött, úgy kötelező jelleggel feloldó vizsgálat sem szükéges, 10 nap után a hatósági karantén feloldásra kerül, ha 3 napja láz-, és tünetmentes.

COVID-19 fertőzött szoros kontaktjainál akkor kell PCR vizsgálatot elrendelni, amennyiben az illetőnél bármilyen COVID-19-re utaló panasz jelentezik. Tünetmentesség esetén a 10 nap karantént kell letölteni.

Külföldről való hazautazás után a karantén feloldható, amennyiben 48 óra különbséggel 2 negatív COVID-19 PCR eredményt tud a karanténba helyezett személy felmutatni, mely elvégzéséhez az NNK-tól lehet engedélyt kérni. https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/szeptember_1-tol_beutazas_magyarorszagra_infografika.jpg