fever-3063126_1920

Mit tegyünk, ha COVID-ra utaló tüneteket észlelünk magunkon?

Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!

Ne személyesen jöjjön a háziorvosi rendelőbe, előbb telefonon értesítsen bennünket! 

Ha felmerül a gyanú koronavírus fertőzésre akkor először azt mérlegeljük az állapottól és kockázati tényezőktől függően, hogy szükség van-e kórházi kezelésre. 

Amennyiben a tünetek enyhék, és az általános állapot megengedi, úgy a beteg otthoni karantéba kerül, és elindítjuk a PCR mintavételézést a Mentőszolgálaton keresztül. Fontos, hogy a mintavétel előtt négy-öt órával nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni! 

Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés), vagy az otthoni karantén alatt rosszabbodik az állapot, azt haladéktalanul jelezze telefonon nekünk, illetve ügyeleti időben (hétköznap 16.00 és 8.00 között és hétvégén) a Mentőszolgálatnak. Ebben az esetben a Mentőszolgálat az aktuális eljárásrend szerint illetékes kórházba szállítja és ott kezdik meg a kezelést. 

A koronavírust hordozó betegek nagy része bármiféle kezelés nélkül meggyógyul. Azonban nagyjából minden 6. fertőzöttnél alakulnak ki súlyos tünetek, légzési nehezítettséggel. Elsősorban is idős emberek és a krónikus betegséggel élők tartoznak a veszélyeztetett csoportba.  

A járványügyi előírások betartásával nemcsak magunkra, hanem szeretteinkre is vigyázunk!