COVID-19 vakcinák

A COVID járvány kirobbanása után versenyfutás kezdődött az idővel, hogy minél gyorsabban hatékony oltóanyagot fejlesszenek ki a kutatók a vírussal szemben. Ennek nyomán több gyártó munkáját is siker koronázta, és egymással párhuzamosan több vakcina is elkészült és megkapta a szükséges engedélyeket (vagy folyamatban van az engedélyeztetése). Van közöttük úttörő vakcinák is, amik olyan technológián, alapulnak, amit korábban még nem engedélyeztek emberi használatra.

Nézzük a legfontosabb oltóanyagokat:

mRNS vakcinák (Pfizer-BioNTech), Moderna)

Génbázisú, azaz nukleinsav vakcinák. Az emberi szervezetbe kerülve utasítást adnak a sejteknek, hogy termeljék meg a vírus egy antigénjét – tüske (spike) proteint, mely ellen aztán a szervezet megkezdi az immunsejtek termelését. Mivel a vírus antigénjét a szervezet saját maga termeli meg, így a megfigyelések szerint az immunválasz is erősebb. Előnyük: Az RNS-bázisú oltások alapvetően biztonságosak, mivel az előállításhoz semmilyen toxikus anyagra, sem pedig sejtkultúrára nincs szükség, amelyek vírussal kontaminálódhatnak. Hátrányuk: a tároláshoz extrém körülmények (-70°C) szükséges.

Pfizer: oltási sor: 0. nap 1. oltás, 21. nap 2. oltás. Védelem: kb. 95%.

Moderna: oltási sor: 0. napon 1. oltás, 28. napon: 2. oltás, Védelem: kb. 95%-os.

Vektor vakcinák: (Astra Zeneca/Oxford, Szputnyik V)

A technológia lényege, hogy egy módosított, sokszorozódásra nem képes vírusba ütetve juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént. Az Astra Zeneca oltás esetében ez csimpánz adenovírus, a Szputnyik V oltásnál a normál vakcina 2 dózisa 2 különböző humán adenovírus vektort tartalmaz, a Szputnyik Light védőoltás egy dózisból áll, és egy adenovírus vektort tartalmaz. Az immunrendszerünk a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént bejuttató vírus (vektor) ellen is fellép, és kialakít védelmet.

Astra Zeneca: oltási sor: 0. napon 1. oltás, 28. napon 2. oltás, hatékonyság kb. 70%

Szputnyik V: oltási sor: 0. napon 1. oltás, 21. napon 2. oltás, hatékonyság >90%, Szputynik Light: önmagában is 85 százalékos védettséget biztosít három-négy hónapra, és kizárja a Covid-19 súlyos lefolyását.

Elölt koronavírus vakcina (Sinopharm)

Évtizedek óta használt és jelenleg is alkalmazott technológiával készült: a vakcina elölt koronavírust tartalmaz, így a szervezetbe jutva megbetegedést nem tud okozni, a fehérjéi azonban immunválaszt váltanak ki. Hatékonyság: kb. 79%

Azt egyelőre egyik oltás esetében sem lehet tudni, hogy milyen tartós a vakcinák által nyújtott védettség, de annyi bizonyos, hogy ha az oltás után mégis előfordul koronavírus-fertőzés, akkor az sokkal enyhébb tünetekkel zajlik.

A beadás helye minden esetben a felkar izomzat – m.deltiodeus.

 Alkalmazásuk 18 éves kortól javasolt, kivéve a Pfizer/BioNTech vakcináját, amely már 16 éves kortól beadható.

Várható mellékhatások:

Mindegyik vakcina beadása után enyhe, általános tünetekkel jelentkező oltási reakció alakulhat ki: pl. fejfájás, láz, fáradtság, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, izomfájdalom, bőrpír, kiütés, viszketés, hányinger. Előfordulhat, hogy az oltás második részének beadása után ezek a reakciók valamivel erősebben jelentkeznek.